Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2008 14:42 - Относно прякорите :)
Автор: alextheevil Категория: Забавление   
Прочетен: 2260 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2008 11:59


 РЕШЕНИЕ N 170
Варна, 10 юли 2008 година
 
  В ИМЕТО НА НАРОДА
              
ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, трето отделение в съдебно заседание на десети юли, двехиляди и осма година, в състав:
 
                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПРЕПИЯ РУЙЧЕВА
                                 ЧЛЕНОВЕ: ШАРО ЛЪВОВ
                                                        ВИНО САЙДЕРОВ
                                                            
при секретар Мрамор Полежански
изслуша докладваното от съдията Сафридка Пендова
н.дело № 86/2008 год.
Касационното производство е образувано по жалба на упълномощените защитници на ищеца Господин Табаков ,адвокати Ц. П. и И. В. от САК, срещу въззивно решение № 658/3.06.2008 година на САС по в н о х д № 1075/2008 година на С. апелативен съд.
В жалбата е въведено само касационното основание по чл. 1256 ал.1, т. 3 ГПК – за явна несправедливост при назоваването на ищеца с името Онуфри, по смисъла на чл. 1258 ал. 5, т. 1 ГПК. Основното възражение е срещу това, че въззивният съд не е уважил протеста на ищеца и назовавал ищеца Господин Табаков като Онуфри, защото не е приел като изключително смекчаващо отговорността обстоятелство, това, че ищецът сам не е знаел значението на названието, с което е допринесъл в значителна степен за неговото объркване и угнетеност. Направено е искане касационната инстанция да преоцени този извод и да измени атакуваното решение, като постанови ясната цел на названието и облекчи страданията на ищеца.
Пред Върховния касационен съд, подсъдимият се явява лично и с упълномощения си представител – адвокат Ц. П. от САК, която поддържа жалбата  в гражданската част, с искане отстраняване на всяко съмнение, че това не е обидно название,а съществуващо име.
Ищецът в последната си дума, изразява съжаление за невежеството си.
Върховният касационен съд реши следното:
Жалбата е неоснователна.
Осъден е да заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди на гражданските ответници, в размер на 2 (две) бутилки водка, 1 (един) килограм салата, вид „Снежанка” и 1 (един) килограм филе „Елена”  на ответниците – Бояна Тодорова Димова и Алекси Николов Николов., ведно със законната лихва, считано от 10.07.2008 година.
Осъден е да заплати направените разноски по делото, както и съответната държавна такса.
Първостепенният съд се е разпоредил и с веществените доказателства по делото. Те се прилагат като доказателство 1 и доказателство 2.
Настоящият състав намира възражението за неоснователно, тъй като видно от мотивите към въззивното решение, съставът на С. апелативен съд е приел, че ищецът, не само е в състояние на невежество, но и нещо повече – сам той е обиждал ответницата Бояна Тодорова Димова с названието „Копче”. По този начин той е допринесъл за ответна реакция, въз основа на която са извършени необходимите експертизи, водещи до несъмнения извод за достоверността на твърдението, че законното име на лицето, известно като Господин Табаков, е Онуфри... С други думи, ако ищецът не бе извършил цитираното и прието от фактическа страна, само наличието на злобни подмятания не би довело до това разкритие.
Ето защо и по тези съображения, размерът на наказанието следва да се увеличи до този определен от настоящата  инстанция –  2 (две) бутилки водка, 1 (един) килограм салата, вид „Снежанка” и 1 (един) килограм филе „Елена” , както и извършването на публично извинение.
         
                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:       [подпис]
                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.    [подпис]
                                                             2.    [подпис]


Тагове:   Относно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alextheevil
Категория: Забавление
Прочетен: 19593
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930